Gezondheidsmeting 1

Toelichting

Gezondheidsmeting 1

Toelichting

In het eerste deel van de meting heb ik getest of er blokkades in je organen en energiebanen zitten, of er hormonale verstoringen zijn, of er blokkades zitten in je wervelkolom, spieren, gewrichten, banden, pezen en bindweefsel en of je stofwisseling goed is. Op het formulier die je van me hebt ontvangen, kun je al deze onderdelen in het bovenste schema terugvinden. Een kruisje geeft een blokkade aan. Hieronder ligt ik al deze onderdelen toe.

Wat goed is om te weten, is dat een orgaan onderdeel is van een energiebaan. Een energiebaan loopt door een orgaan heen en zorgt ervoor dat het orgaan kan doen wat ie moet doen. Dus als jouw lever uit balans is, gaat het dus om de gehele leverenergiebaan, en daar is de lever onderdeel van.

 

Bovenste rij - de vijf elementen
Bioresonantie werkt met de elementen uit de Chinese Geneeskunde: vuur, aarde, hout, metaal en water. Elk element heeft z’n eigen thema. Op het formulier kun je aan de kruisjes zien welke elementen bij jou uit balans zijn geraakt. Hieronder licht ik ze toe.


Element vuur:

Wanneer er in dit element een disbalans zit, kan er een tekort aan vuur zijn of juist een teveel aan vuur.
Bij een tekort aan vuur kun je je lusteloos voelen, een gevoel van desinteresse ervaren, ontevredenheid en een stuk levensvreugde missen. Lichamelijk kun je koud aanvoelen en kun je duizeligheid en kortademigheid ervaren.
Bij een teveel aan vuur voel je je onrustig, nerveus, opgejaagd, geprikkeld en zul je je sneller angstig voelen.
Wanneer er ook op andere vlakken blokkades in je lijf zitten, kun je verschijnselen uit beide categorieën (te weinig en teveel vuur) ervaren.


Element aarde:

Dit element heeft te maken met of je sterk met beide voeten op de grond staat en je veilig voelt hier op de wereld. Wanneer dit element in balans is, kun je in overgave leven. Je kunt liefdevol en zorgzaam in het leven staan en genieten. Heftige ‘stormen’ kun jij aan. Wanneer dit element niet in balans is, wordt dat een stuk lastiger en ben je makkelijk uit evenwicht te brengen. Zelfzorg, zelfliefde en je veilig voelen in jezelf is heel belangrijk bij dit element.


Element metaal:

Loslaten... dat is het thema dat hoort bij het element metaal. Vaak gaat het om het loslaten van emotionele zaken, in combinatie met het loslaten van opgehoopte afvalstoffen. Metaal nodigt je ook uit om je leven eens onder de loep te nemen: hoe happy ben jij op dit moment met jouw leven?


Element water:

Wanneer het waterelement in balans is dan:
- Leef je vanuit overgave en vertrouwen
- Beschik je over een gezonde dosis doorzettingsvermogen en wilskracht
- Kun je soepel met de stroom van het leven meebewegen
- Kun je op een goede manier met stress omgaan

Bij een disbalans in het waterelement kunnen er klachten ontstaan, zowel fysiek als emotioneel.
- Klachten aan blaas en nieren
- Rugklachten: pijn of stijfheid in de onderrug, ischias
- Oorklachten: slecht horen, oorsuizingen, duizeligheid, niet tegen lawaai kunnen
- Vochthuishouding: hoge bloeddruk, overmatig transpireren, oedeem, vaak dorst
- Seksuele disfunctie: laag libido, bij mannen impotentie
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vermoeidheid, burnout
- Slaapproblemen
- Osteoporose, kramp, last van de knieën, keelpijn
- Niet goed tegen kou kunnen

Emoties die bij het waterelement horen: angst, bezorgdheid, achterdocht, gevoeligheid voor stress, rusteloosheid en ongeduld. Omdat het waterelement zorgt voor doorzettingsvermogen en wilskracht zijn een gebrek daaraan ook een teken van een disbalans.


Element hout:

Frustratie en stagnatie zijn de hoofdoorzaken van verstoringen in het houtelement. Wanneer het leven niet kan stromen zoals het wil, zorgt dat voor problemen. Als dingen geforceerd verlopen, meer vanuit wilskracht dan vanuit je gevoel, ontstaan er verstoringen in het houtelement. Dit gebeurt ook wanneer je (steeds maar weer) over je grenzen heengaat of sneller aan het rennen bent dan goed voor je is.

 

1e kolom:


Drievoudige verwarmer:

Dit is een energiebaan die helpt bij de ademhaling, de spijsvertering en de uitscheiding van afvalstoffen. Wanneer hier een disbalans zit, kan dat zorgen voor een gevoel van zwaarmoedigheid en het gevoel van op je hoede moeten zijn en jezelf moeten verdedigen. Een blokkade in deze meridiaan kan een negatieve uitwerking hebben op de schildklier en de bijnieren.


Hormonen (vrouwelijke en mannelijke):

Hormonen zijn piepklein stofjes in je lichaam, die je met het blote oog niet kunt zien. Het doel van een hormoon is om cellen aan het werk te zetten, door ze instructies te geven. Elke cel heeft tussen de 5.000 en 100.000 ‘oortjes’ die klaar staan om instructies te ontvangen van een hormoon. Zodra een cel in aanraking komt met een hormoon doet de cel precies wat het hormoon vraagt.


Vrouwelijke hormonen:

Vrouwelijke hormonen reguleren onder andere je stemming, je energieniveau, je ademhaling, je hartritme, je libido, je spijsvertering, je menstruatiecyclus, je temperatuur, je botstructuur, je weerstand tegen bacteriën en je gewicht. Bij vermoeidheid en lusteloosheid is er vaak sprake van een hormonale disbalans.


Mannelijke hormonen:

Testosteron is het hormoon wat ook bij vrouwen uit balans kan raken. Vaak zie ik een teveel aan testosteron. KlaChten die daarbij kunnen horen: minder vaak een eisprong/minder vaak menstrueren, puistjes, lichaamsbeharing (bovenlip, kin, borst, bovenbuik, onderbuik, armen, dijen, bovenrug, onderrug), hoofdhaaruitval, acné, overgewicht, te veel spieropbouw, problemen met je libido, stemmingswisselingen, energietekort.


Bloedsomloop:

Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Deze voedingsstoffen worden door je bloedsomloop naar de goede plek gebracht. Ook is een goede bloedsomloop nodig om zuurstof door je hele lichaam te laten stromen en om afvalstoffen goed te verwijderen. Als je doorbloeding niet optimaal is, kunnen de cellen niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen en kunnen de afvalstoffen en CO2 niet goed weg. Klachten die kunnen ontstaan wanneer de bloedsomloop niet goed is:
- Koude handen en voeten
- Een bleek of grauw gezicht
- Onregelmatige hartslag
- Tintelingen in de ledematen
- Branderig gevoel aan handen en/of voeten
- Kortademig
- Slecht geheugen
- Zware benen
- Weinig energie


Dunne darm:

De dunne darm is onderdeel van de spijsvertering. De dunne darm zorgt voor de afbraak van voedsel wat uit de maag komt. Het haalt belangrijke voedingssstoffen uit het voedsel en vervoert die via het bloed naar de lichaamscellen.
Fysieke klachten die kunnen wijzen op een disbalans in de dunne darm: stijve nek en schouders, pijn in de onderrug, pijn in de kaken, pijn in pols en elleboog, scheenbeenproblemen, ontstekingen in de onderarmzenuw, buikklachten, winderigheid, diarree of constipatie, oorsuizen, bijholteontsteking, gehoorproblemen.
Op emotioneel vlak kun je last krijgen van rusteloosheid, besluiteloosheid, een gevoel van ‘alleen staan’, situaties minder goed in kunnen schatten en je kwetsbaar voelen.

 

Hart:
Als de hartmeridiaan niet in balans is, komt dat fysiek tot uiting in bijvoorbeeld vermoeidheid, slechte bloedcirculatie, hartkloppingen, een drukkend of gespannen gevoel in het bovenlichaam, pijn in de borst, stotteren, zweren op de tong en overvloedige transpiratie. Wanneer er een hart-of vaatziekte is, kan deze meridiaan ook een disbalans aangeven, maar in de meeste gevallen is er dan geen probleem met het hart zelf.
Emotioneel uit een disbalans zich in nervositeit, rusteloosheid, hysterie en overmatig en ongepast lachen.

 

2e kolom:


Maag:

Als we iets eten of drinken gaat dit via onze mond en slokdarm naar de maag. De maag bereidt ons voedsel voor op de vertering. De maag kneedt het voedsel fijn en zorgt dat het in kleine stukjes naar de darmen kan. Daarnaast vermengt de maag het voedsel met sappen die zorgen voor een goede vertering en het onschadelijk maken van bacteriën.
De maag en bijbehorende energiebaan/meridiaan heeft als functie: verteren. Hierbij gaat het niet alleen om het verteren van eten en drinken, maar ook het verteren van emoties en gedachten.
Een disbalans in de maag-energiebaan kan zich op fysiek niveau uiten in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, brandend maagzuur, vaak zin in koude dranken, stijve benen, pijnklachten rond de neus/mond/gebit.
Op psychisch niveau uit dit zich onder andere in je snel zorgen maken, piekeren, niet helder kunnen denken en een slechte concentratie.

 

Milt/pancreas:
In de Chinese Geneeskunde horen milt en pancreas samen.
Je milt ligt links in je buik en werkt als een filter voor het bloed. Hij voert afvalstoffen en beschadigde bloedcellen af. Je zou kunnen zeggen dat de milt een soort lymfeklier in de bloedbaan is in plaats van in het lymfevatenstelsel. De milt speelt ook een grote rol bij de spijsvertering.
De pancreas (alvleesklier) is een klier en produceert enzymen om de spijsvertering te vergemakkelijken. Ook speelt de pancreas een rol bij de suikerstofwisseling.
Verkeerde voeding (door een voedingsintolerantie) kan de milt/pancreas-energie makkelijk uit balans brengen. Niet alleen verkeerde voeding, maar ook eenzijdig eten of een teveel aan vet, alcohol, melkproducten, rauwkost, kruiden en suiker kunnen de energie verzwakken. Hetzelfde geldt voor onregelmatig eten, lang vasten of gehaast eten.
Fysieke klachten die verband houden met een slecht functionerende milt/pancreas of milt-/pancreasmeridiaan zijn: misselijkheid, maagklachten, slechte spijsvertering, gebrek aan eetlust, zware vermoeide ledematen, tandvleesproblemen en zwaarlijvigheid.
Op mentaal niveau uit dit zich bijvoorbeeld piekeren, zorgen maken, te veel geven/moeite met ontvangen, slechte concentratie, vergeetachtigheid, ongerust zijn, obsessies, vraatzucht, jaloezie, zelfmedelijden, zorgen maken over de meningen van anderen, laag zelfbeeld.


Zenuwstelsel:

Ons zenuwstelsel is een netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken. Het verbindt alle delen van het lichaam met elkaar. Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen van het lichaam gestuurd, en andersom.
Wanneer ik een disbalans test in het zenuwstelsel is er vaak sprake van overactiviteit. Hier kun je je moe, lusteloos, somber en overprikkeld door gaan voelen. Ook kun je slaapproblemen ontwikkelen. Stress heeft veel invloed op het zenuwstelsel. Maar andersom ook. Stress zorgt niet alleen voor een disbalans in je lichaam, het kan ook juist vanuit een disbalans ontstaan.


Hersenen:

Hier wordt vaak een disbalans gemeten wanneer de hersenhelften niet goed met elkaar samenwerken (wat ook vaak het geval is bij dyslexie/dyscalculie), wanneer er sprake is van vergeetachtigheid of wanneer er interne littekens (als gevolg van emotioneel/fysiek trauma) zitten.


Zintuigen:

We hebben vijf zintuigen: kijken, ruiken, proeven, horen en voelen. Wanneer ik in dit onderdeel een disbalans heb getest, zit er ergens in je ogen, oren, mond, neus of tastzintuig (warmte/kou/pijn voelen) een blokkade. Dit is natuurlijk vrij algemeen, het is mogelijk om verder uit te zoeken waar het echte probleem zit, dit is niet meegenomen in deze test.


Stofwisseling:

In al je lichaamscellen vindt stofwisseling plaats. Stofwisseling betekent dat er in je cellen processen plaatsvinden waarbij de ene stof wordt omgezet in een andere stof. Voedingsstoffen moeten bijvoorbeeld eerst bewerkt worden voordat het lichaam het kan opnemen. Zo kan je lichaam bijvoorbeeld niks met eiwitten. Maar als je lichaam de eiwitten eerst afbreekt tot aminozuren kan het lichaam ze opnemen. En om de gezonde vetten uit je olijfolie op te kunnen nemen, moet het lichaam ook een aantal stappen doorlopen. Dit valt allemaal onder stofwisseling. Het regelt het gebruik van bouwstoffen en energie, maar het helpt ook bij het verwerken van afvalstoffen en het eventuele elimineren van een teveel aan opbouwstoffen.
De oorzaak van veel (moderne) ziektes ligt in de disbalans van de stofwisseling van het lichaam. Helaas wordt dit pas opgemerkt wanneer er al klachten zijn, terwijl het met bioresonantie al veel eerder te meten is in je lichaam.

 

3e kolom:


Dikke darm:
De dikke darm ligt in je buikholte, in de vorm van een omgekeerde U. Via de dunne darm komen onverteerbare voedselresten in de dikke darm. De dikke darm haalt daar vocht en zout uit en verspreidt dat verder door het lichaam. Dat wat overblijft wordt ontlasting. De dikke-darm-meridiaan werkt samen met de longmeridiaan, absorbeert overtollig vocht en regelt de afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen. Een disbalans in deze energiebaan kan zich op fysiek niveau uiten in een verstopte neus, grotere vatbaarheid voor verkoudheid, constipatie of diarree, eczeem en buikpijn. In psychisch opzicht kun je je gesloten of terughoudend voelen tegenover anderen, kun je moeite hebben met het loslaten van oude dingen en kun je een pessimistische instelling hebben.


Longen:

De longen bevinden zich in je borstkas en worden beschermd door je ribben. De longen voorzien je lichaam van levensenergie/zuurstof en verwijdert de koolstofdioxide en afvalstoffen uit je bloed. De longmeridiaan helpt om de long aan te sturen en speelt (net als de dikke-darm-meridiaan) een belangrijke rol bij het uiten en loslaten van verdriet en pijn.
Als de longenergie uit balans is, dan kun je je geïsoleerd, verdrietig en depressief voelen. Mogelijk vind je het moeilijk om je te uiten. Een chronische disbalans van de longenergie komt fysiek onder meer tot uiting in vermoeidheid, vooral in de bovenste helft van het lichaam, moeilijk ademen, hoest, bronchitis, regelmatige verkoudheid of griepverschijnselen en stijve armen.

 

Bronchiën:
Je bronchiën zijn de twee vertakkingen vanuit je luchtpijp naar je beide longen. Problemen aan de bronchiën kunnen ademhalingsproblemen geven, benauwdheidsklachten, hoesten, slijmvorming, ontstekingen, spanning op de borstkas en vermoeidheid. Soms ligt de oorzaak in onverwerkte emoties, bij de bronchiën (en longen) gaat het dan om onverwerkt verdriet.


Huid:

De huid is ons belangrijkste uitscheidingsorgaan. Bij huidproblemen is er vaak iets mis met de uitscheiding van afvalstoffen of is er sprake van een voedselintolerantie. Er kunnen diverse problemen van de huid zijn, van roodheid of jeuk tot eczeem en psoriasis.


Bindweefsel:

Je zou bindweefsel kunnen zien als de lijm van je lichaam. Bindweefsel houdt de cellen van jouw huid, gewrichten, spieren en organen letterlijk bij elkaar. Bindweefsel beschermt de organen en kapselt zenuwen, bloedvaten en lymfebanen in. Het verbindt de huid met de spieren, hecht spieren aan botten (d.m.v. pezen) en bedekt bloedvaten. Ook vult het tussenruimtes op, dicht wonden en vormt littekenweefsel. Bindweefsels spelen een grote rol in vele ziektes en aandoeningen, waarvan de oorzaken vaak moeilijk aantoonbaar zijn.
Aandoeningen van de huid zoals het snel krijgen van blauwe plekken, striae, pigmentstoornissen, eelt of chronische zweren hebben te maken met het bindweefsel. Maar ook reumatoïde artritis, nek- en rugklachten, osteoporose, fibromyalgie, jicht en heupfracturen kunnen uit bindweefselziektes voortkomen.
Stress speelt bij bindweefselproblemen een grote rol.


Banden:

Banden zijn stevige bundel van bindweefsel rondom een gewricht. Dankzij de banden worden de botstukken van een gewricht stevig met elkaar verbonden. Ze zorgen voor versteviging en stabiliteit en dankzij de banden kunnen bewegingen beter ‘gestuurd’ worden.
In tegenstelling tot een spier is een band niet elastisch. Omdat een band niet echt kan uitrekken, kan het vrij makkelijk afscheuren bij abrupte abnormale belasting. Dit zie je vaak bij een zware enkelverzwikking of bij knieblessures. Je hebt banden rondom elk gewricht in je lichaam.


Pezen:
Een pees is de verbinding tussen spier en bot. Een spier loopt over in een pees, met de pees zet het zich vast aan het bot. Pezen zorgen ervoor dat we goed en soepel kunnen bewegen. We hebben pezen door ons hele lichaam heen. Pezen kunnen geïrriteerd of ontstoken raken door overbelasting of een verminderde doorbloeding. Wanneer ik een disbalans in je pezen hebt getest, is er ergens in je lichaam een pees die zich niet helemaal lekker voelt. Wanneer dit een heel lichte disbalans is, zul je dit zelf niet voelen, maar is het dus wel al meetbaar door het bioresonantieapparaat.

 

4e kolom:


Nieren:

Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam, regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Als de nieren niet goed werken, vergiftigt je lichaam langzaam, door de ophoping van afvalstoffen.
Klachten die kunnen ontstaan wanneer er een disbalans in de nieren getest is: onveilig gevoel, angst, overprikkeld, een misbruikt/gebruikt gevoel, verminderd libido.


Lagere urinewegen/blaas:

Het gaat hier om de blaas en de urinebuis. Deze raken uit balans bij een blaasontsteking. De disbalans kan ook te maken hebben met bacteriën in de plasbuis of blaas of een energetische blokkade.
Wanneer er een disbalans in de urinewegen is aangetroffen, kun je de volgende gevoelens ervaren: rusteloosheid, besluiteloosheid, bang om anderen te kwetsen, gevoel van onmacht.


Vrouwelijke geslachtsorganen:

De vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit de baarmoeder, baarmoederhals, vagina, eierstokken en eileiders, maar ook uitwendig de schaamlippen, clitoris en het perineum (tussen de vagina en anus).


Mannelijke geslachtsorganen:

De mannelijke geslachtsorganen bestaan uit penis, zaadballen, bijballen, zaadleider, zaadblaasjes, prostaat.


Lymfe:

Lymfe is zeer belangrijk voor de ontgifting van je lichaam. Hoe beter je lichaam in staat is om schadelijke afvalstoffen en toxines af te voeren, hoe beter je je zult voelen en hoe beter je hormoonhuishouding en immuniteit zal werken.


Tanden/neussinussen:

Een disbalans in je tanden kan (uiteindelijk) leiden tot bloedend tandvlees, tandsteen, terugtrekkend tandvlees, parodontitis of ontstekingen.
Een disbalans in je neussinussen/neusholtes kunnen (uiteindelijk) leiden tot een verstopte neus, loopneus, niezen, slijm in de keel, hoofdpijn en druk op het voorhoofd, de neusrug of de bovenkaken

 

Allergie:
Wanneer hier een kruisje staat, ben je ergens allergisch voor. Het is mogelijk om een uitgebreide allergietest te doen, mail me even als je dat wilt.


5e kolom:


Lever:

De lever is te vergelijken met een ingewikkelde fabriek met veel verschillende functies. Zonder een goede lever kan je lichaam niet goed functioneren. De lever is met name belangrijk voor de productie en opslag van energie en brandstoffen en de verwerking en afvoer van afvalstoffen. De lever zorgt ervoor dat je je energiek voelt.
Onze lever heeft het met onze levensstijl vaak zwaar te verduren. Zelfs als je denkt dat je het best goed doet, krijg je ongemerkt veel gifstoffen binnen: stress, suiker, chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pijnstillers (of andere medicijnen), alcohol, luchtvervuiling, cosmetica, verzorgingsproducten… Je lever moet al die gifstoffen verwerken. Wanneer er teveel te doen is, kan de lever ‘overwerkt’ raken, het kan z’n werk dan niet helemaal goed meer doen. Typische klachten die duiden op een disbalans in leverenergie zijn:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn en migraine
- Nervositeit, geïrriteerdheid, ongeduld, prikkelbaarheid, boosheid (‘iets op je lever hebben’)
- Slapeloosheid
- Problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden
- Slecht en wazig zien
- Brokkelige nagels
- PMS-klachten (premenstrueel syndroom)


Galblaas:

De galblaas is een klein orgaan, aan de onderkant van de lever (rechts in de buik). De galblaas is verbonden met de lever en het bovenste gedeelte van de dunne darm. De galblaas dient als opslagplek voor het gal wat de lever aanmaakt. Bij veel mensen ontstaan galstenen in de galblaas.
De galblaas staat voor het maken van keuzes. Twijfel, besluiteloosheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaar zijn, geïrriteerdheid, gejaagdheid en frustraties geven aan dat je galblaas uit balans is. Lichamelijke klachten die je kunt ervaren zijn buikpijn (een slechte vertering van vetten), misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam.


Vetweefsel:

Vetweefsel bevat opgeslagen vet. Wanneer ik een disbalans heb getest, zou het kunnen dat je te veel vetweefsel hebt opgebouwd (wat overgewicht tot gevolg kan hebben) of kunnen er (onschuldige) gezwellen zitten (lipomen).


Kleine gewrichten:

Een gewricht is een plek waar twee botten langs elkaar bewegen, waardoor je van houding kunt veranderen. De gewrichtjes in je vingers en tenen zijn kleine gewrichtjes, ergens in (één van) deze gewrichtjes is een disbalans aangetroffen.


Grote gewrichten:

Een gewricht is een plek waar twee botten langs elkaar bewegen, waardoor je van houding kunt veranderen. Knie, schouder, heup en elleboog vallen onder de grote gewrichten. Ergens in (één van) deze gewrichten is een disbalans aangetroffen.


Spieren:

We hebben honderden spieren. Dankzij onze spieren kunnen we bewegen. Wanneer ik een disbalans test, kun je last hebben van spierpijn, stijfheid, verkrampte spieren, triggerpoints of klachten als fibromyalgie.


Wervelkolom:

Ergens in de wervelkolom is een blokkade aangetroffen. De ruggengraat heeft 33 wervels, vak nek tot staartbotje. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven, deze dienen als een soort schokbrekers tussen de wervels.

 

Vitamine- en mineralentekorten

 

Vitamine A
Minimaal per dag voor mannen: 1000 mcg
Minimaal per dag voor vrouwen: 800 mcg
Voedingsbron: lever, vette zeevis, visolie, zeewier, boerenkool, wortelen, broccoli, abrikozen, groene en gele groente, abrikozen, melk, kaas en boter.
Werking: vorming van tand email, houdt de huid en slijmvliezen gezond, beencelvorming, weerstand tegen infecties en verbetert het bloedbeeld.
Gevolg van tekort of gebrek: storing in het gezichtsvermogen, nachtblindheid, ruwe huid, acné, zweertjes in de mond, steenpuisten, slechte ontwikkeling gebit en beenderen, roos, diarree, blaasontsteking, vaak verkouden


Vitamine B1 (Thiamine)

Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 1,4 mg
Voedingsbron: vlees, eidooier, biergist, gierst, tarwe, volkoren meel, havermout, rogge, noten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad, peulvruchten, zilvervliesrijst, aardappelen, melk en avocado.
Werking: bevordert een goede spijsvertering, koolhydraat stofwisseling, positieve invloed op zenuwstelsel, hart en spieren.
Gevolg van tekort of gebrek: verminderde eetlust, gewichtsverlies, maagstoornissen, slechte spijsvertering, spierzwakte, gevoelige spieren, stekende/prikkende benen, constipatie, snelle hartslag, moeheid, nervositeit, verlaagde irritatie drempel, depressie, misselijkheid, pijn aan ogen, concentratieverlies en geheugenverlies.

 

Vitamine B2 (Riboflavine)
Minimaal per dag: 1,6 mg
Voedingsbron: volkoren graanproducten, wilde rijst, melk, kaas, groene bladgroente, broccoli, zuring, peulvruchten, noten, amandelen, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Werking: suikerstofwisseling, vorming rode bloedcellen en onderhoudt de gezondheid van spieren, botten, huid en ogen.
Gevolg van tekort of gebrek: ontsteking mondhoeken, schilferige huid, droge lippen, branderige ogen, staar, gevoelig voor fel licht, haaruitval, spijsverteringsstoornissen, vermoeidheid, eczeem bij de geslachtsdelen, kromgroeien van vingernagels, gespleten nagels, branderig gevoel op de huid, rood worden van de tong/pijnlijke tong, slap/vet haar

 

Vitamine B3 (Niacine)
Minimaal per dag: 18 mg
Voedingsbron: wilde rijst, volkoren producten, bruin brood, tarwekiemen, biergist, vlees, vis, kabeljauw, eieren, noten, pindakaas, melk, peulvruchten, dadels vijgen en pruimen.
Werking: zenuwopbouwend, voorkomt huidontsteking, aanmaak diverse hormonen en verbetert de bloedcirculatie van de kleine haarvaten.
Gevolg van tekort of gebrek: uitslag en ontstekingen van de huid, hartkwalen, problemen met het slijmvlies van de mond, tong en darmen, gezwollen rode tong, bloedend tandvlees, acné, slapeloosheid, depressie, diarree, prikkelbaarheid, slechte eetlust, cholesterolverhoging, schizofrenie, dementie, hoofdpijn, migraine, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, geheugenverlies.

 

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Minimaal per dag: 6 mg
Voedingsbron: volkoren graan producten, tarwekiemen, boekweitmeel, rijst, aardappelen, groene groenten, noten, zonnebloempitten, peulvruchten, gist, eigeel, melk, rundvlees, haring, en koninginnegelei.
Werking: verhoogt weerstand slijmvliezen, voorkomt infecties, bevordert haargroei en helpt bij afbraak van vetten en cholesterol.
Gevolg van tekort of gebrek: eczeem, spiertrillingen of kramp, lusteloosheid, reumatische aandoeningen, krampen, misselijkheid/braken, slapeloosheid, haaruitval, verminderde weerstand voor infecties, bijnieruitputting, slechte concentratie, branderige voeten, tandenknarsen, vermoeid.

 

Vitamine B6 (Pyridoxine)
Minimaal per dag: 1,6 – 2 mg
Voedingsbron: banaan, volkoren graan producten, bruin brood, tarwekiemen, biergist, koolsoorten, aardappelen, noten, zonnebloempitten, vis, eieren en melk
Werking: bevordert stofwisseling van vetten en koolhydraten, cholesterol beperkend, groei bloedcel.
Gevolg van tekort of gebrek: acné, bloedarmoede, oedeem/vocht vasthouden, duizeligheid, prémenstrueel syndroom (PMS), weerstandsvermindering, zenuwaandoeningen, vocht vasthouden (oedeem), misselijkheid, bloedsuiker-ontregelingen, constipatie, slecht dromen onthouden, spiertrillingen of kramp, tintelende handen, nervositeit, depressieve klachten, vermoeidheid.

 

Vitaminen B12 (Cobalamine)
Voedingsbron: alleen in dierlijke bronnen zoals; vis, oesters, vlees, orgaanvlees(zoals niertjes en lever) en vleeswaren, gevogelte, ei, melk en kaas
Werking: bevordert stofwisseling, werkt zenuwopbouwend, helpt bij lever ontgifting, vorming bloedcellen en bevordert de werking van het afweersysteem en de darmflora.
Gevolg van tekort of gebrek: slechte haarconditie, moeheid, depressies, vergeetachtigheid, coördinatiestoornissen, zwakke weerstand, dementie, trillen en beven, duizeligheid, eczeem, constipatie, pijnlijke spieren, bleke huid, geïrriteerdheid.

 

Vitamine C
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 100 mg
Voedingsbron: spruitjes, broccoli, bloemkool, groene bladgroenten, peterselie, aardappelen, sinaasappel, duindoorn, citrusvruchten, rozenbottel, bessen en kiwi.
Werking: voorkomt infecties, verhoogt weerstand, vorming beenderen en tanden, wondgenezing, collageenbouw en is essentieel voor de aanmaak van adrenaline en andere hormonen.
Gevolg van tekort of gebrek: bloedend/gevoelig tandvlees, vrije radicalen vorming, vermoeidheid, verzwakte weerstand tegen ziekten, bloedarmoede, ontstekingen, rode puistjes, snel blauwe plekken, neusbloeding, slecht helende wonden, herhaaldelijk verkouden, hartklachten.

 

Vitamine D
Minimaal per dag: 10 mcg
Voedingsbron: makreel, ei, levertraan en zuivel (zonlicht!!)
Werking: beendervorming, weerstand, zenuwstelsel.
Gevolg van tekort of gebrek: botverweking, slecht tandemail (tandbederf), osteoporose, spierkrampen, slijmvliesproblemen, ms, leukemie, psoriasis, reuma, rugpijn, spierkrampen, stijfheid, zwakke immuniteit, haaruitval, spierkrampen, energietekort, overmatig zweten.

 

Vitamine E
Minimaal per dag voor mannen: 11,8 – 13aTE
Minimaal per dag voor vrouwen: 9,3 – 9,9a TE
Voedingsbron: tarwekiemolie, zonnebloemolie, zonnebloempitten, sojaolie, sesamzaad, volkoren producten, spruiten, spinazie, alfalfa, eieren, noten en pindakaas.
Werking: beschermt tegen oxidatie, vorming rode bloedcel, vermindert cholesterolgehalte in het bloed, vertraagt ouderdomsproces, antistolling.
Gevolg van tekort of gebrek: algehele verzwakking, vrije radicalen vorming, haaruitval, bloedcirculatiemoeilijkheden, spataders, onvruchtbaarheid, miskraam, pms, kaalheid, littekenweefsel, huidklachten, snel blauwe plekken, trage wondgenezing, hart- en vaatklachten, zenuwaandoeningen, weinig/geen zin in sex

 

Vitamine K
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: is nog geen hoeveelheid vastgesteld.
Voedingsbron: spinazie, broccoli, bloemkool, rundvlees en olijfolie.
Werking: nodig voor aanmaak van stoffen die betrokken zijn bij het bloedstollingproces, belangrijk voor een goede leverfunctie en betrokken bij de aanmaak van botcellen.
Gevolg van tekort of gebrek: vertraagde bloedstolling en kan bloedingen tot gevolg hebben.

 

Biotine (Vitamine H/B8)
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: er zijn onvoldoende gegevens om vast te stellen.
Voedingsbron: noten, vruchten, biergist, haver, eidooier, melk en volle rijst.
Werking: hormoonvorming, stofwisseling van eiwit en vetten, koolhydraten en aminozuren, verhoogt tolerantie voor zonnestralen.
Gevolg van tekort of gebrek: roos, haaruitval, grijs worden, hormonale disbalans, droge huid, spierpijn, slechte eetlust, eczeem.

 

Foliumzuur
Minimaal per dag: 360 mcg
Voedingsbron: asperges, spruitjes, spinazie, broccoli, bladgroenten, volkoren graanproducten, peulvruchten, gist, noten, melk en eieren.
Werking: zenuwstelsel foetus, vorming rode bloedcellen, bevordert groei, stimuleert de vorming van maagzuur en bevordert de lactatie.
Gevolg van tekort of gebrek: bloedarmoede, vermoeidheid, slapeloosheid, rode tong, kloofjes op de lippen, prikkelbaarheid, duizeligheid, open ruggetje, neurologische klachten, eczeem, vroegtijdig grijze haren, verslechterd geheugen, weinig eetlust, maagpijn

 

Chroom
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 0,05 – 0,02 mg
Voedingsbron: schaal -en schelpdieren, graanolie, biergist, volkoren graanproducten.
Werking: betrokken bij vorming van vetzure, koolhydraatstofwisseling, reguleert insuline door lichaamscellen
Gevolg van tekort of gebrek: snel honger, koude handen, veel slapen, dorst, behoefte aan zoet

 

IJzer
Minimaal per dag voor mannen: 9 mg, voor vrouwen: 15 mg
Voedingsbron: zeewier, peulvruchten, volkoren producten, perziken, abrikozen, eidooier, noten, zonnebloem en pompoenpitten, bonen, melasse, havermout, scharrelvlees, roggebrood, bieten, peterselie, postelein, raapstelen, radijs, snijbiet, spinazie, waterkers.
Werking: zuurstoftransport, celademhaling.
Gevolg van tekort of gebrek: bloedarmoede, duizeligheid, bleke huid, pijnlijke tong, moe/lusteloos, verminderd concentratievermogen, zware menstruatie.

 

Jodium
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 0,15 – 130 mcg
Voedingsbron: vis, schaal- en schelpdieren, melk, melkproducten, kelp, Jozo-zout, uien, zeewieren, brood met jodium.
Werking: werkt op schildklier, stofwisseling
Gevolg van tekort of gebrek: kropvorming, vertragen van reacties, vermindert het denkvermogen, vasthouden van het weefselvocht, schildklierproblemen, gewichtstoename, vermoeidheid, kouwelijkheid, droge huid.

 

Koper
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 1,5 – 3,5 mg
Voedingsbron: noten, vis, schaal- en schelpdieren, krab, kreeft, oesters, slakken, bonen, spinazie, sesamzaad, zonnebloem en pompoenpitten, okra, sojakiemen, volkoren graanproducten, pruimen.
Werking: bloedvorming, enzym systemen, opname ijzer, eiwitstofwisseling, aanmaak hemoglobine.
Gevolg van tekort of gebrek: bloedarmoede, vermindering afweersysteem (gevoelig voor infecties), botafwijking, osteoporose.

 

Selenium
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 50 – 150 mg
Voedingsbron: lever, mosselen, kreeft, garnalen, zemelen, knoflook, kelp, uien, broccoli, tarwekiemen, paranoten, champignons en tomaten.
Werking: verhoogt veerkracht weefsels, leverontgifting, versterkt afweersysteem
Gevolg van tekort of gebrek: verlies van weerstand, verstoring werking van het hartspier, vroeg oud worden.

 

Borium
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 3 mg
Voedingsbron: fruit, groenten, noten, peulvruchten.
Werking: Dit sporenelement is verantwoordelijk voor het in balans houden van de calciumspiegel in het lichaam. Op deze wijze zorgt deze stof mede voor de opbouw en instandhouding van sterke botten. Het lichaam zet dit samen met magnesium en calcium in bij botbreuken om deze sneller te laten genezen. Ook helpt borium de kans op artritis en peesontstekingen te verkleinen. Borium is betrokken bij de stofwisseling van calcium, magnesium en fosfor.
Gevolg van tekort of gebrek: kraakbeenafwijkingen, osteoporose, verminderde afweer, hormoondisbalans, groeiachterstand.

 

Zink
Minimaal per dag voor mannen: 10 mg
Minimaal per dag voor vrouwen: 9 mg
Voedingsbron: tarwekiemen, biergist, eieren, vlees, oesters, gekiemde zaden, sojakiemen, alfalfa, taugé, zonnebloem en pompoenpitten.
Werking: genezend op wonden, koolhydraatstofwisseling, bevordert alertheid, weerstand tegen infecties.
Gevolg van tekort of gebrek: prostaatklachten, witte vlekjes op nagels, aderverkalking, weerstandvermindering, groeivertraging, vermindering van smaak en reuk, huidafwijkingen, ontstoken nagelbedden, eetstoornis, onvruchtbaarheid, trage wondgenezing, haaruitval, bloedsuikerproblemen, miskraam, nachtblindheid, slechte smaak in de mond, acné.

 

Calcium
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 1000 mg
Voedingsbron: melk, kaas, broccoli, boerenkool, zuurkool, raapstelen, sesamzaad, waterkers, zeewier, mosselen, oesters, sojabonen, sojaproducten, noten, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, zonnebloempitten, bonen.
Werking: vorming beenderen en tanden, bevordert groei en samentrekking spieren, is betrokken bij het bloedstollingproces, beïnvloedt ritme hartkloppingen, rustgevend.
Gevolg van tekort of gebrek: hartkloppingen, spierzwakte, spierpijn, kramp, slapeloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, artritus, tandbederf, hartkwalen.

 

Kalium
Minimaal per dag voor mannen en vrouwen: 3,1 – 3,5 gram
Voedingsbron: rund, mosselen, kabeljauw, ansjovis, heilbot, zalm, sardines en tonijn, zeewier, amandelen, citrusvruchten, waterkers, groene bladgroenten, avocado, artisjokken, broccoli, bloemkool, spinazie, knoflook, zonnebloempitten, sesamzaad, rozijnen, aardappels, bieten, peterselie, bananen, tomaten.
Werking: spiersamentrekking, activiteit zenuwstelsel, regulering vochthuishouding, normaal hartritme.
Gevolg van tekort of gebrek: algehele zwakte, slapeloosheid.

 

Magnesium
Minimaal per dag voor mannen : 300 – 350 mg
Minimaal per dag voor vrouwen: 250 – 300 mg
Voedingsbron: heilbot, krab, makreel, slakken, bieslook, spinazie, boerenkool, peulvruchten, vijgen, amandelen, cashewnoten, kelp, citroenen, grapefruit, noten, zaden, donkere groenten, appels, avocado’s, kokos, volkoren producten
Werking: activeert vele enzymen, antistress mineraal, vorming DNA, verminderd kramp van spierweefsel.
Gevolg van tekort of gebrek: nervositeit, verwarring, te snelle hartslag, duizeligheid, spierkrampen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, depressie, stemmingswisselingen, hyperactiviteit.

 

Neurotransmitters
Neurotransmitters lijken een beetje op hormonen, het zijn stofjes die boodschappen overbrengen. Hormonen doen dat via je bloed, neurotransmitters doen dat via je zenuwstelsel. Ik heb de vijf belangrijkste neurotransmitters bij je getest, aan het kruisje zie je of er bij jou ergens een disbalans zit. Hieronder informatie over de neurotransmitters (deels overgenomen van koudespieren.nl).

 

Acetylcholine
De neurotransmitter die je geheugen gezond houdt! Je hebt het nodig om je geheugen goed te laten werken, en om je energiek en actief te voelen.
Acetylcholine heeft twee belangrijke functies: overdracht van prikkels naar de spieren en verbetering van het geheugen. De eerste functie houdt in dat acetylcholine signalen overzet van de motorische zenuwen naar de skeletspieren. Zo weten die dat ze in beweging moeten komen.
Daarnaast draagt de stof bij aan de verwerkingssnelheid van informatie in je brein. Je kunt met voldoende acetylcholine snel en creatief denken en soepel reageren op veranderingen. Ook je geheugen wordt op peil gehouden dankzij deze neurotransmitter.
Bij een acetylcholine-tekort word je een beetje onhandiger in je bewegingen en hebt moeite om snel en adequaat te reageren. Sommige mensen krijgen ook last van plotselinge tintelingen in hun lichaam (het gevolg van slecht doorgegeven sensorische prikkels). Ook mentaal word je trager met een tekort aan deze neurotransmitter. Je hebt vaker moeite om op de juiste woorden te komen, je wordt vergeetachtig en trager van begrip. Ook voel je je minder creatief en heb je minder motivatie om nieuwe informatie te verwerken.
Een laatste kenmerk is dat je meer trek krijgt in vet voedsel. Dat komt omdat choline, een belangrijke bouwstof voor deze neurotransmitter, vooral in vet eten zit!


Dopamine
Dopamine kennen we vooral als een gelukshormoon, een stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat jij je weer even gelukkig voelt. Maar dopamine is veel meer dan alleen een stofje en speelt een ontzettend grote en belangrijke rol in je lichaam. Dopamine is een stof dat in de hersenen wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat verschillende zenuwcellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. De voornaamste reden waarom dopamine wordt gezien als gelukshormoon is omdat het als een soort lichamelijke beloning werkt. Als jij je actief hebt ingespannen of voedsel hebt gegeten dat de aanmaak van dopamine bevordert, dan krijg jij een gevoel van geluk. Je voelt je even blij, maar na een tijdje neemt dit gevoel weer af, omdat het dopaminegehalte in je hersenen ook afneemt. Maar het hormoon heeft een veel grotere rol in het geheel en zorgt er niet alleen maar voor dat jij je tijdelijk gelukkig voelt. Doordat dopamine nauw samenwerkt met je zenuwen:
- heeft het invloed op je bewegingscontrole
- helpt het bij denkprocessen, plannen en doelgericht handelen
- heeft het invloed op emoties en motivatie

Het ondersteunt op verschillende vlakken je lichaam op een positieve manier. Zonder dopamine zou je motivatie om dingen te ondernemen ver te zoeken zijn!


Nor-adrenaline:
Nor-adrenaline wordt gezien als het 'zusje' van het stresshormoon adrenaline. De functie van noradrenaline is vooral om stress de baas te zijn. Het laat onder andere je bloeddruk stijgen, waardoor er even meer bloed beschikbaar is voor je hersenen en je spieren. Dat zorgt er dus voor dat je alles net even wat helderder meekrijgt. Iemand bij wie het noradrenaline-niveau heel hoog ligt, kan last krijgen van angst- en paniekaanvallen en is sneller opgewonden of gespannen. Bij een laag noradrenaline-niveau kunnen er depressieve gevoelens optreden, je zult minder zin hebben om dingen te ondernemen en je libido gaat omlaag. Je moet dan oppassen dat je niet in een neerwaartse spiraal terecht komt.


Serotonine
Serotonine is één van die stofjes die ervoor zorgen dat je je gelukkiger gaat voelen. Je kijk op het leven wordt positiever als je er meer van aanmaakt! Omgekeerd wordt een tekort aan serotonine geassocieerd met bijvoorbeeld depressies. Alle reden om ervoor te zorgen dat je genoeg serotonine aanmaakt.

Een teveel aan stress of een tekort aan slaap of rustmomenten kan al voldoende zijn om je serotonine-balans in de war te brengen. Ook een gebrek aan beweging of ongezond eten kan dit gevolg hebben. De belangrijkste symptomen waaraan je een serotonine tekort herkent: zoete trek, minder goed (in)slapen, vage klachten, opgejaagdheid, depressieve gevoelens

 

Gaba:
Gaba heeft een remmende werking. Bij overactiviteit van de zenuwen zal Gaba deze afremmen. Het brengt dus rust in het zenuwstelsel, het is de belangrijkste remmende neurotransmitter in de hersenen. Gaba heeft een angstremmende actie, een spierontspannend effect en een slaapstimulerend effect. Het werkt als een natuurlijke rustgever. De belangrijkste functies van Gaba:

  • Voorkomt/vermindert overprikkeling van het centrale zenuwstelsel
  • Werkt rustgevend
  • Vermindert angsten
  • Werkt als antioxidant
  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Draagt bij aan concentratievermogen
  • Remt ontstekingen

 

Symptomen bij een Gaba-tekort:
- Slaapproblemen
- Stress en angst
- Concentratieproblemen