“Ik voel me soms net een klein kind”

Vanmorgen een klant: ‘’Ik ben bijna 60, maar ik voel me af en toe net een klein kind!” Herken je dat? Ik wel. Het kan verschillende vormen aannemen. Zelf kom ik regelmatig in een ‘ik ben niet goed genoeg-gevoel’ terecht of in een angst voor verlies. Op dat moment voel ik me even weer een klein meisje dat snakt naar liefde, geborgenheid en zekerheid. Bij de klant van vanmorgen was het vooral boosheid waar ze soms in terecht komt en wat haar in één klap kon overnemen. Zo erg dat de borden vorige week nog door de keuken vlogen, de ramen bijna uit de deuren knalden en haar man het even zwaar te verduren had.😀


Iedereen heeft wel zo’n kwetsbaar deeltje in zich. Op het moment dat je als kind iets meemaakt wat op dat moment te pijnlijk is om op een gezonde manier te kunnen verwerken, bevriest dat deel binnenin ons. Je gooit het als het ware in de vriezer, als automatische overlevingsreactie. En wat gebeurt er in die vriezer? Niks. Jij groeit op tot volwassene, maar dat deel wat je toen in de vriezer had gesmeten, kan niet meegroeien. Op andere vlakken ontwikkel je je, maar op dat thema blijf je steken. Logisch dus dat je je als een kleuter gedraagt wanneer dat thema in je huidige leven naar boven komt, je bent op dat moment even weer dat kleine kind dat niet verder kon groeien in bevroren toestand.


Hoe kun je zulke deeltjes helpen om volwassen te worden?
💛 In eerste instantie is het goed om je gewoon te realiseren dat dit is hoe het werkt binnenin ons. Het is een overlevingsmechanisme wat in werking treedt als iets te overweldigend is. Fijn dat het er is, het hielp ons als kind letterlijk te overleven (of niet gek te worden). Dus probeer daar dankbaarheid voor te voelen. Voel tegelijkertijd dankbaarheid voor het feit dat die emoties nu voelbaar zijn voor jou. Eerder zaten ze er ook al, maar voelde je ze niet, toen waren ze nog onbewust en te diep weggestopt. Zolang je ze niet kunt voelen, kun je ze ook niet helen en blijven ze je op onbewust niveau lastigvallen en hinderen ze je om verder te groeien. Niet lekker in je vel zitten, op welke manier dan ook, vertelt jou dat je er klaar voor bent om de ijsklontjes te laten ontdooien. Even wat werk aan de winkel, maar dan heb je ook wat. 😀


💛 Probeer met zachtheid naar jezelf en de onverwerkte stukken binnenin jou te kijken. Vechten tegen onszelf kunnen we als de beste. Onszelf stom vinden omdat we weer in een pijnlijk stuk terecht zijn gekomen of ons ‘weer niet konden gedragen’, vinden we doodnormaal. Ga es kijken of je daarin iets kunt veranderen. Probeer eens met je volwassen jij voor al die gekwetste kinddelen binnenin jou te zorgen. Wat doe je als moeder met een angstig kind? Haar vertel je toch ook niet dat ze niet zo moet zeiken? Waarom zeg je dat dan wel tegen jezelf (je innerlijk kind)? Besef dat er een klein meisje in jou zit die jou nodig heeft. Ze heeft alleen jou. Voor haar zorgen is jouw taak! Dus ga dat even anders aanpakken dan je tot nu toe deed, please! Mijn gratis audio kan hierbij helpend zijn.


💛 De emoties zelf zijn niet het probleem. Jouw identificatie met je emoties is het probleem. Wanneer je geïdentificeerd bent, wórd je dat kleine meisje. Met alle drama’s en toestanden die erbij horen. Zodra je vanuit je volwassen modus op een afstandje naar die gevoelens kan kijken, valt de zwaarheid weg. Dat vraagt oefening. Mij helpt het om onderscheid te maken tussen mij als ziel en mij als mens. Ik geloof: je bent geen mens met af en toe een spirituele ervaring, maar je bent een goddelijk wezen (ziel) met een menselijke ervaring. Dus: we zijn ziel, en op dit moment heb je als ziel een menselijke ervaring hier op aarde. Dus: je bent een ziel in een mensenlichaam. De mens die in dit leven bij jouw ziel hoort is tijdelijk. Het is een rol die je als ziel speelt. Als je je realiseert dat je dat goddelijk wezen bent en je kijkt gewoon even vanaf een afstandje naar de mens die je aan het spelen bent die al die vervelende emoties ervaart… dan kom je een beetje losser van die nare emoties. Dan voelen ze minder als van jou! Jij bent immers aan het toekijken. Misschien helpt dit je op momenten dat je opgeslokt wordt door je emoties. Probeer maar es uit!


🙏 Behoefte aan wat ondersteuning in jouw proces?
In het persoonlijk groeitraject ‘Een nieuw begin’ neem ik je bij de hand om de emotionele bagage die je nog steeds bij je draagt te helen en los te laten, zodat er ruimte kan ontstaan voor iets nieuws. Plan een gratis telefonisch gesprek of startsessie met me in wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken.

Laat een reactie achter